top of page

ארגונים אומרים: "יש עם מי לדבר!"

עודכן: 4 באוג׳ 2023

סדנאות הקשבה והידברות

דף זה נוצר על ידי חגית מלול


רציונל

Lead2Quantum

מובילה אג'נדה שבה ארגונים מתנהלים באופן מיטבי במציאות מורכבת, בה מתקיימים זרמים שונים, שלעתים נחווים כמנוגדים, אך מתקיימים במקביל, תוך שיתוף פעולה.


בימים אלה, בהם ישראל נקרעת למחנות מפוצלים ומקוטבים, אנשים רבים - משני צידי המתרס - מתמלאים בחשש ש"אין עם מי לדבר".


Lead2Quantum

מזהה צורך אמיתי ועמוק בארגונים במפגשים בגובה העיניים, בהדברות, ובעיקר בהקשבה. זוהי הזדמנות לקיים שיח מאפשר ומקרב, שמסוגל להכיל קונפליקט וריבוי נקודות מבט. יכולות אלה ישפיעו על עיצוב התרבות הארגונית, חוסן וביצועי הארגון.


ד"ר יעל דורון וגב' אלה סטולפר, מומחיות מהשורה הראשונה בעבודה דינאמית עם קבוצות, מנחות מטעם Lead2Quantum, סדנאות בקבצות קטנות וגדולות עבור הנהלות, מנהלים וכלל העובדים, על מנת לבסס מחדש את הביטחון במרקם החברתי בתוך הארגון.


אנחנו מציעות לארגונים סדנאות הדברות, שיותאמו באופן ייחודי עבורכם - שתכליתן מעגלי הקשבה מונחים של עובדים בדרגים שונים, מכל קצות הארגון ומכל הקשת הפוליטית.

סדנאות ההקשבה הדינאמית מיועדת להגביר את תחושת השייכות של העובדים, לחזק את הסולידריות הבינאישית, ולבסס מחדש את הבטחון במרקם החברתי בארגון.


סדנאות להנהלה ומנהלים

המנהלים יוזמנו לסדנא חווייתית ואינטימית בת שלוש שעות, שבה הם יתרגלו על עצמם את האפשרות להפגש עם קולות אחרים, מנוגדים ומקוטבים בתוכם ובתוך הקבוצה.

הסדנא תאפשר למידה מתוך התנסות בדיאלוג.

המנהלים יבססו את בטחונם להתמודד עם סוגיות מורכבות שחלקם מושתקות בארגון, אך מתקיימות מתחת לפני השטח, במטרה לייצר שיח מאפשר עם הצוותים שלהם באופן פרודוקטיבי.

הרכב הקבוצה

הקבוצה מוגבלת עד 12 מנהלים ומיועדת למנהלים בכירים בארגון.


סדנאות עבור עובדי החברה

המשתתפים יוזמנו ל"קבוצה גדולה" (Large Group) - כלי פסיכולוגי שמכוון לקהילות המצויות בקונפליקט חברתי, ומזמין את המשתתפים להשמיע את קולם ולהאזין לקולות של "האחר" שמולם. "קבוצה גדולה" היא מיקרוקוסמוס שמייצג את החברה בתוכה היא נערכת, וככזו היא עלולה להיות רווית מתחים וקונפליקטים אך גם מאפשרת לצדדים השונים, עם הזמן ובהנחיה מקצועית, להישמע ולקבל הכרה.

מבנה

מעגל הקשבה מורכב ממפגש אחד בן שלוש וחצי שעות. כל מפגש מורכב ממספר חלקים: בחלק הראשון המשתתפים יושבים ב"קבוצה גדולה" המסודרת בשלושה מעגלים קונצנטריים.

בחלק השני המשתתפים מתחלקים לרביעיות ומשוחחים בצורה אינטימית וקרובה יותר בינם לבין עצמם.

בחלק השלישי חוזרים לקבוצה הגדולה לדיון אחרון. לקראת סוף המפגש, המנחות מנתחות את שהתרחש מבחינת תוכן ותהליך ומשלבות מבט תאורטי עם דיון חברתי שמיועד לסגור את המעגל ולהתניע טרנספורמציה ארגונית.

הרכב הקבוצה

הקבוצה תהיה הטרוגנית. גודל הקבוצה הגדולה הוא בין שלושים לשמונים משתתפים.


שאלות ותשובות

ש: אנחנו לא מעוניינים להכניס את הפוליטיקה לתוך השיח הארגוני. אז מה הסדנאות מציעות למעשה?

ת: אין כוונה להכניס ויכוחים או שכנועים פוליטיים לתוך השיח. בסיס הרעיון הוא שעובד שמגיע לארגון הינו אדם הוליסטי ומביא את החוץ (מה שקורה בבית, בחברה וכו') פנימה, לתוך העבודה שלו. כאשר הוא מוטרד, כועס, מפוחד, לחוץ ועוד', אין ספק שהדבר ישפיע על איכות עבודתו. השיח יאפשר לכל מי שיבחר, לדבר, לשמוע את האחר, הזדמנות לקבל פרספקטיבה, שותפות, ובשאיפה לצאת מחוזק. בארגון ישנם קולות דומיננטיים שמרגישים בנוח לבטא את תחושותיהם ויש קולות מושתקים, שלא מוצאים מקום לבטא את עצמם. הסדנאות פותחות הזדמנות למגוון גדול של קולות להשמע, להיות לגיטימיים ולחוש חלק מהשלם, חלק מהחברה.

ש: מה קורה אם בסדנא, שוב האנשים שבדרך כלל משמיעים את קולם, יהיו הדומיננטיים וישתלטו על המרחב?

ת: מהות הסדנא היא להזמין קולות נוספים, שונים ואחרים ולתת להם מקום וביטוי וכך לאפשר לכלל נקודות המבט להשמע. ההזמנה תעודד את אלו שבדרך כלל מתבטאים פחות, להכנס למרחב השיח. מנחות הסדנה יקחו על עצמן להזמין את המשתתפים השונים והקולות המושתקים לקחת מקום ולקבל לגיטימציה.

ש: איך אפשר בקבוצה של 50 איש להביא לידי ביטוי את כולם?

ת: הכוונה אינה לוודא שכל אחד ואחד מדבר, אלא שרוב הקולות, הדעות, נקודות המבט, באות לידי ביטוי בשיח ומייצגות את כלל העובדים. עובד יכול לבחור שלא להשמיע קול באופן אקטיבי, אך תפקיד המנחות לוודא שתהיה לו הזדמנות להתבטא ו/או שיהיה ייצוג של הקול שלו בתוך המרחב. במובן זה הקבוצה הגדולה היא מיקרוקוסמוס של חברה והקולות של המדברים מהווים "ייצוגים" של דעות שונות בחברה.


ש: עד כמה הדיון בהנהלה הוא דיון פוליטי ועד כמה הוא נותן כלים למנהלים להתמודד עם מרחב הדעות והתמודדות עם קונפליקטים בצוותים שלהם?

ת: השיח יתמקד בתחושות השונות ולא בנסיונות לשכנע אחד את השני בדעות הפוליטיות. ההנחה היא שישנן דעות מגוונות וארגון דמוקרטי מסוגל לדבר ולהכיל את כולן. כולן לגיטימיות ויש להן מקום בארגון שלנו. הסדנא תעודד הכלה של קולות שונים ופרספקטיבות שונות (וכמובן ניתן לקחת את זה בהמשך לשיח על קונפליקטים ארגוניים/עסקיים). המנהלים יתאמנו על כלי הקשבה והכלה, שאותם יוכלו להוביל בדיונים דומים של הצוותים שלהם.

ש: למה שנעשה סימטריה בין כל הקולות וניתן לכולם את אותו המקום? חשוב לנו להבהיר שיש כאן צד אחד שהוא לגמרי צודק וברור.

ארגון עסקי דמוקרטי שואף לדעות שונות להשמע, מעודד ריבוי קולות, ובפרט של המיעוטים.

עמדה שמחזיקה "את האמת" באופן גורף, מבלי יכולת להתבוננות עצמית וביקורת, בכל תחומי החיים, לא מאפשרת לעצמה לגדול ולא מאפשרת למי שלא מחזיק בדיוק באותה העמדה להתקיים לצידה. בארגון עסקי אנחנו מבקשים לאפשר לאנשים לבטא גם קולות פחות פופולריים, כל עוד הם חלק מהארגון, להכיל ולאפשר להם להתקיים. כך, אגב, מתאפשרת גם חדשנות אמיתית בארגונים.


על המנחות

צלם: אוהד קב \ https://www.facebook.com/ohad.kab


ד"ר יעל דורון, פסיכולוגית שיקומית ואנליטיקאית קבוצתית, מנהלת את "מכון זוגות" ברמת גן, המתמחה בטיפולים של יחידים זוגות וקבוצות סביב נושאי זוגיות ויחסים. חברת הסגל האקדמי במכון הישראלי לאנליזה קבוצתית ובמרכז האקדמי פרס. עורכת משותפת של הספר "טיפול קבוצתי אנליטי בארץ זבת חלב ודבש" (2017), ופרסמה מאמרים מקצועיים בנושאי טיפול אישי, זוגי וקבוצתי. מרצה בכנסים וסדנאות בארץ ובעולם. משמשת כמומחית התכנית "חתונה ממבט ראשון" (קשת).


צלמת: מאיה חבקין \ https://www.facebook.com/maya.havkin.9


גב' אלה סטולפר, אנליטיקאית קבוצתית, פסיכותרפיסטית, מדריכה בכירה. חברת סגל באוניברסיטת תל-אביב ובמכון לאנליזה קבוצתית. מקימה ומנהלת מכון לאנליזה קבוצתית ברוסיה, חברת ועד המנהל בעמותה ישראלית להנחיה וטיפול קבוצתי, מלווה מנהלים, יועצת לארגונים ובעלת קליניקה פרטית.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page